
Her er Norges nye isbre – SNØ utenfor Oslo
Med bare et år igjen til åpningsfesten, tar verdens største helårsarena for skiopplevelser nå form. Bli med på toppen av SNØ på Lørenskog.
Med bare et år igjen til åpningsfesten, tar verdens største helårsarena for skiopplevelser nå form. Bli med på toppen av SNØ på Lørenskog.
Omgitt av høye piper, med eget kaianlegg og kilometervis med transportbånd mellom enorme haller ligger mastodonten, beskyttet av et nesten endeløst takareal. Vi snakker om en av verdens største papirmaskiner, som du finner en drøy time fra norskegrensen.
På Lørenskog reiser det seg et spektakulært bygg. Norge skal få verdens største innendørs skianlegg.
Et tak mer enn to og en halv ganger så stort som Petersplassen i Roma og en spasertur på nesten halvannen kilometer for å komme rundt bygget. Det kan være vanskelig å ta inn over seg dimensjonene til det nye Europris-lageret som reiser seg i Østfold.
– Det er ekstremt. Helt ekstremt. Du kan komme ut på taket og finne store steiner som har blitt kastet opp dit. Med kontinuerlig vind rett fra Barentshavet er dette en krevende jobb.
Tak har et uforløst potensial som ikke begrenses av annet enn arkitektens og utbyggerens fantasi. Men hvordan kan man best forløse de grønne drømmene på taket?
Tak har en høyere bruksverdi enn du tror. Ser du utover taktoppene på enhver norsk by, er den femte fasaden hjem til ventilasjonsanlegg, kabelgater og parabolantenner. Samtidig krever kommuneplaner og byggeiere større utnyttelse av takarealet i fremtiden. I realiteten er det en gave til eiendomsutvikleren.
Narvik er en stolt industriby med en tradisjon for næring og metall. Det gjenspeiles i navnevalget og utsmykningen i byens nye handelspark Malmporten. En naturlig del av konseptet er byggets femte fasade: på taket legges et vakkert, spesialbestilt takbelegg som skal illustrere irret kobber.
I Hauskvartalet, på den gamle “sirkustomta” har det reist seg et usedvanlig bygg. Med en modernistisk stil og i en signalrød farge vekker bygget oppsikt i området. Bygget huser byens nyeste kulturhus, kalt Vega Scene.
Norge er ikke ukjent med tøft vær, men tøffere kan det bli. Protan kan beskytte taket ditt i den nye klimavirkeligheten.
I Brumunddal reiser det seg et uvanlig skue: et høyhus i tre.
I hele førti somre og førti vintre har det ligget der som en velgjører for den gamle Ekornes-fabrikken på Fetsund, i stekende sol, innhyllet i ville høststormer og med blytunge snøfall. Byggebransjen regner med at levetiden til et takbelegg er på inntil 30 år, men Protan-taket til møbelgiganten har ikke tenkt til å legge inn årene med det første.
Senk et 26 meter langt betongrør fem meter ned i det ville Skagerrak-havet, sett inn et gourmetkjøkken og en champagnebar og inviter hundre gjester. Undervannsrestauranten Under er i sannhet en spektakulær idé som krever unike tekniske løsninger.
Et tak byr på spennende muligheter for arkitekter og eiendomsutviklere.
Det er viktig å sørge for at de som jobber i høyden har de beste forutsetninger for en trygg arbeidsplass. Protan tar sikkerhet på alvor, og tilbyr flere sikringsløsninger som trygger taket både for de som tekker og for framtidig ferdsel på taket.
Entreprenøren HENT AS har inngått totalentreprisekontrakt for bygging av Mjøstårnet i Brumunddal. Det blir verdens høyeste trehus. Protan Entreprenør avd. Gjøvik er underentreprenør, og leverer takløsningene. Alle belegg og duker som brukes i takløsningene er produsert av Protan AS.
Få er bedre på tak enn Lett-tak Systemer AS. De valgte Protan BlueProof som overvannsløsning for å imøtekomme økt nedbør som følge av klimaendringer, og lite naturlig vannfordrøyning på tomten.
For eiendomsselskapet Entra ASA er det å være ledende innen miljø en del av selskapets forretningsstrategi. Etter at Torbjørn Isene, teknisk sjef i Entra ASA, ble oppmerksom på Protan BlueProof, valgte de å gå enda et skritt i mer miljøvennlig retning.
Værobservasjoner viser at klimaet i Norge har blitt 18 prosent våtere de siste hundre årene. Styrtregn og store nedbørsmengder har økt kraftig i omfang, og størst skade gjør vannet på Sør- og Østlandet.
Juryen har evaluert alle innkomne søknader og kommet frem til 8 kandidater som skal presentere seg for juryen den 15. september.